Vuurwerkangst

Het is weer december, een maand vol feest en gezelligheid. Voor veel honden en katten zijn de donkere dagen rond de kerst en nieuwjaar echter een tijd vol angst en stress. De angst voor vuurwerk is vaak erg vervelend voor zowel u als uw huisdier.

Begin tijdig met het zoeken naar een oplossing!

Hulpmiddelen en medicatie:

Adaptil verdamper: Deze moet 2 weken voor oudejaarsavond in het stopcontact gestoken worden in de ruimte waar de hond slaapt en rust. Deze verdamper geeft rustgevende feromonen af die ook door de teef worden afgescheiden als ze puppy’s heeft. Het stressniveau wordt hierdoor verlaagd en hij zal zich hierdoor meer op zijn gemak voelen.

Adaptil halsband: Deze werkt hetzelfde als de verdamper en is 4 weken werkzaam.

Adaptil tablet: Deze werken snel, binnen 2 uur, geven een tijdelijke geruststelling en zijn niet suf makend.

Telizen: Rustgevend voedingssupplement dat het dier helpt te kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen.

Zylkène: natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het helpt het dier snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan. Voor het gebruik tijdens de jaarwisseling dient de behandeling met zylkène minimaal 2 weken vooraf gestart te worden.

No Stress Paste: Een smakelijke pasta op basis van het natuurlijke ingrediënten en werkt al na 40 minuten! Aanvullend diervoeder voor honden en katten. No stress Paste is 100% natuurlijk met een hoog aandeel aan L-tryptofaan. L-tryptofaan en magnesium zijn belangrijk voor het optimaal functioneren van de zenuwen en spieren. No Stress Paste heeft een gunstig en kalmerend effect op de gemoedstoestand van hond of kat. Het reduceert stress zonder optreden van spierverslapping of vermindering van alertheid. No Stress Paste is makkelijk in te geven via de mond van het dier. De smakelijke pasta wordt goed door het dier opgenomen. Inwerktijd van 40 minuten na toediening en heeft een werkingsduur van maar liefst 3 uur.

Pexion: Angstverminderende medicijnen zoals Pexion (imepotoïne), kunnen leiden tot ontremming van angst gerelateerde gedragingen: toename of vermindering van agressie!
Er wordt een voorbehandeling geadviseerd tot 2 dagen om optimaal angstverminderend effect te bereiken. Bij het abrupt beëindigen van de behandeling kunnen milde gedragsveranderingen of spierverschijnselen waargenomen worden. Inname kan duizeligheid, sloomheid en misselijkheid veroorzaken.

 1. NIET bij honden jonger dan 12 maanden
 2. NIET bij honden lichter dan 2 kg
 3. NIET bij agressieve honden
 4. NIET bij honden met nier/ lever/ hart/ maag of andere aandoeningen

Indien u één van bovenstaande middelen wenst toe te passen, gelieve dit dan tijdig te bestellen.

TIPS voor op de dag zelf:

 • Laat uw hond niet alleen thuis als hij/zij angstig is.
 • Zorg voor een veilige plek waar uw hond zich kan terugtrekken
 • Laat uw hond overdag extra lang uit op een plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken.
 • Start volgend jaar op tijd met trainen als u nu merkt dat uw dier angstig is. U kunt hiervoor ook een gedragstherapeut inschakelen die u hiermee kan helpen.
 • Laat uw hond aangelijnd uit.
 • Demp zo veel mogelijk het geluid van vuurwerk door ramen, roosters en gordijnen te sluiten.
 • U kunt evt. de tv of radio wat harder zetten.
 • Houd uw kat binnen.
 • Geef steun maar ga angstig gedrag niet extra stimuleren door te troosten.
 • Straf uw huisdier niet. Geef uw hond iets lekkers waar hij lang mee kan doen zodat dit een afleiding is.

Wij wensen u en uw huisdieren een rustige oudejaarsavond en een prettig en gezond nieuwjaar!