Nieuwe regels per 1 november voor honden en katten.
Per 1 november 2021 moet een hond die wordt verkocht of overgedragen een paspoort hebben, gechipt en geregistreerd zijn bij het RVO. Dit zogenaamde vernieuwde identificatie- en registratiesysteem (I&R) zorgt voor een betere controle op de hondenhandel en is een verplichting. Hierdoor is het direct duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een paspoort en chip kreeg.

Waarom is het paspoort en de chip verplicht voor honden?
De paspoort, chip en registratie verplichting voor honden is ingevoerd om zo misstanden in de hondenhandel zo veel mogelijk te voorkomen. Misstanden als pups die onnodig lijden door ziektes of slechte vervoerscondities door verkoop op een te jonge leeftijd, zoals we die zien bij de import uit Oost-Europa. Maar ook de illegale zwerfhonden import uit Zuid-Europa en landen buiten de EU. Om nog maar te zwijgen over de vervalste papieren bij veelal te jong gespeende pups.

Wanneer is het EU dierenpaspoort voor mijn hond verplicht?
Alle honden die vanaf 1 november 2021 naar een nieuwe eigenaar gaan, moeten een EU dierenpaspoort hebben. Ook al gaat die hond nooit de grens over, de verplichting geldt altijd. Dit geldt ook voor alle nieuw geregistreerde honden.
De verplichting van een EU dierenpaspoort geldt ook voor alle eigenaren van een hond die naar het buitenland gaat én bij verkoop of overdracht van een hond aan een nieuw baasje.

Wanneer is het EU dierenpaspoort niet verplicht voor mijn hond?
Wanneer u een hond in uw bezit heeft van voor 1 november 2021 dan is een EU dierenpaspoort niet verplicht. Zodra u deze hond verkoopt, of met hem naar het buitenland gaat, heeft u wel een EU dierenpaspoort nodig.

Wat moet ik doen als ik een hond koop?
Koop nooit een hond zonder paspoort, chip of registratie. Een hond die u koopt (of krijgt) moet dus altijd gechipt zijn én een Europees paspoort hebben. Registreer de door u gekochte hond bij een aangewezen portaal. Alle wijzigingen, zoals adres, vermissing, export of overlijden, geeft u ook door in dit portaal.

Wat moet ik doen als ik een hond of kat uit het buitenland haal?
Wanneer u een hond of kat uit het buitenland haalt, dan moet u een uniek bedrijfsnummer hebben. Dit UBN nummer kunt u aanvragen bij de RVO. Dit nummer kunt u dan gebruiken wanneer uw hond gechipt en geregistreerd wordt door de dierenarts. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het EU dierenpaspoort bij een aangewezen portaal.

Wat moet ik doen als ik een nestje pups of kittens heb?
Wanneer u een nestje pups fokt, dan moet u een uniek bedrijfsnummer hebben. Dit zogenaamde UBN kunt u hier aanvragen. De pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een EU dierenpaspoort hebben. De dierenarts of chipper zorgt voor de chip registratie bij een aangewezen portaal. U als fokker registreert de geboorte van de pup bij een aangewezen portaal. Dit geldt ook voor het chipnummer van de moederteef. Als u een nest kittens fokt geldt dit ook. De dierenarts zorgt voor de registratie van het EU dierenpaspoort.

Meer weten over chippen, EU dierenpaspoort en de registratie?
www.rvo.nl