Feline panleucopenie virus of kattenziekte bij de KAT

In het nieuws heeft u de laatste dagen kunnen lezen dat er een uitbraak is van kattenziekte in Ermelo.

Op dit moment is er geen uitbraak in Zuid-Limburg.

De ziekte is besmettelijk en wordt overgebracht van kat naar kat, maar ook kunt u het overbrengen via handen of schoenen indien u met een besmet dier in contact komt.

De katten worden normaal om de drie jaar tegen kattenziekte gevaccineerd. Indien u zich zorgen maakt over de bescherming van uw huisdier kunt u het volgende doen:

  1. U kunt in het vaccinatieboekje kijken of uw kat nog is gevaccineerd tegen kattenziekte in 2018, 2019 of 2020. Er plakt dan een stickertje in waarop Purevax rcp staat. De p staat voor panleucopenie. Is dit zo, dan gaan we ervan uit dat uw huisdier beschermd is.
  2. U kunt mailen naar info@dierenkliniek-maaskant.nl met eventueel een foto van het stickertje. Wij kijken in de pati├źntenkaart na of en tot wanneer uw kat is beschermd.
  3. Maakt u zich zorgen, dan kunnen wij uw kat testen op de bescherming tegen kattenziekte. U dient hiervoor een afspraak te maken. Voor deze test hebben we een beetje bloed nodig van uw huisdier. De uitslag van deze test krijgt u dezelfde dag of de dag erna. Tevens kunnen wij u ook dan vertellen hoelang de bescherming nog aanwezig is.

Voor verder informatie over de richtlijnen kunt u ook kijken op de volgende website:

Richtlijnen bij uitbraak kattenziekte in de regio